logo

wpisz słowa kluczowe:



szukaj wg daty:

CZEKOLADOWY DZIEŃ Z FONTANNĄ BAŁTYKU

 
Dziś jest Międzynarodowy Dzień Czekolady. O jednym z najsłodszych świąt – acz wciąż ustępującym popularnością tłustemu czwartkowi - przypominały w środę gdańszczanom Zakłady Przemysłu Cukierniczego „Bałtyk”. Od południa do godz. 17 największa w regionie fabryka słodkości zapraszała do swojego sklepu firmowego przy skrzyżowaniu ulic Bora-Komorowskiego i Słowiańskiej na owocowe szaszłyki oblewane gorącą czekoladą. „Deserowa” spływała strumieniami ze szczytu 5-kaskadowej fontanny. Szaszłyki w postaci nadzianych na patyczki owoców winogron i plasterków banana na bieżąco dostarczała ekipa firmowa – reszta była już w naszych rękach. - Fajny pomysł, dużo zabawy z zanurzaniem owoców w strumieniach, no i ten smak rozpływającej się w ustach słodkości – zachwalali smakosze. - Mamy czekoladę deserową, plasującą się w połowie skali słodkości, pomiędzy mleczną a gorzką. Czerpiemy ją prosto z zakładowych zbiorników. Czekoladociągu proszę się tu jednak nie doszukiwać, z powodzeniem radzimy sobie, korzystając z 10-litrowego wiaderka. Do fontanny można wlać około 8 kilogramów rozpuszczonej czekolady. Na czterysta owocowych szaszłyków powinno wystarczyć. Oczywiście fontanna cały czas musi być podgrzewana. Lejąca się czekolada ma temperaturę około 40-50 stopni C – wyjaśniała nam Joanna Żelazna, główny technolog ZPC Bałtyk. Najlepiej zjeść od razu taki firmowy szaszłyk, bo czekolada oddaje w pełni swój smak, kiedy jest rozgrzana i rozpływa się na języku. - Prawda jest taka, że konsumując czekoladę w tabliczce, również doprowadzamy, do tego, że rozpuszcza się w ustach, tylko trzeba na to trochę czasu. A tutaj od razu mamy pełną gamę doznań smakowych. Minusem płynnej czekolady jest to, że niemal wszyscy nasi goście są uśmiechnięci od ucha do ucha i tak samo wysmarowani. Nie da się inaczej, ale to też ma swój urok – dodaje Joanna Żelazna. Komu mało było dziś gorącej deserowej, mógł spróbować w oliwskim sklepie, jak smakują prażone ziarno i śruta kakaowa. 12.04.2017 / fot. Maciej Kosycarz / KFP

dodaj do koszyka wszystkie wyświetlone zdjęcia:

k00061199.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061200.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061201.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061202.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061203.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061204.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061205.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061206.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061207.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061208.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061209.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061210.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061211.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061212.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...

k00061213.jpg
Z okazji międzynarodowego Dnia Czekolady w w Fabryce Czekolady "Bałtyk"...
Wszystkie zdjęcia Agencji Kosycarz Foto Press/KFP są chronione prawem autorskim. Publikacja i kopiowanie bez zgody Agencji zabronione. Copyright © 2000-2017 KFP