W Wielką Sobotę święcimy pokarmy, które trafią na nasz wielkanocny stół. W koszyku nie powinno zabraknąć chleba będącego wyrazem dobroci Boga, jajek stanowiących symbol nowego życia i soli, która ma nas chronić przed zepsuciem. Wędlina to symbol zdrowia i płodności. Przypomina też o tym, że tym prawdziwym Barankiem Bożym jest Jezus Chrystus. Chrześcijańska tradycja błogosławieństwa pokarmów wywodzi się z VIII wieku. Praktyka tego obrzędu w Polsce sięga XIV stulecia.
Święcenia odbywają się dziś od rana we wszystkich kościołach (zdjęcia z bazyliki katedralnej Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Pelplinie oraz z bazyliki św. Mikołaja w Gdańsku). 31.03.2018 / fot. Krzysztof Mania / KFP, Krzysztof Mystkowski / KFP
dodaj
do koszyka wszystkie wyświetlone zdjęcia