KFP / JUTRO TŁUSTY CZWARTEK 7 lutego 2018
podziel się na Facebooku  podziel się na Twitterze
Jutro tłusty czwartek. Mówi się, że kto w święto łasuchów nie skonsumuje ani jednego pączka, temu nie będzie się wiodło w życiu. Co więcej, w tłusty czwartek pączki nie idą w boczki. Statyczny Polak zjada więc tego dnia dwa ciastka. Królują wciąż te z nadzieniem różanym, choć najnowsze czasy przyniosły nam całą gamę pączkowych smaków. Cukiernia Paradowski działająca przy ul. Wajdeloty w Gdańsku od 1945 roku zaprasza jutro od godziny szóstej na pączki z nadzieniami aż w jedenastu smakach. – Najwięcej będzie ciastek z marmoladą wieloowocową. Róża oczywiście też będzie – to znaczy marmolada przygotowywana z płatków róż, a nie aromat różany. Nasze pączki są robione metodą naturalną – bez sztuczności – pewnie dlatego tak często jesteśmy doceniani w konkursach cukierniczych. Zapraszamy jutro także na ciastka z powidłami śliwkowymi, adwokatem, czekoladą, wiśnią, jabłkiem, toffi i twarogiem – zachęca Andrzej Paradowski, właściciel jednej z najstarszych gdańskich cukierni, kontynuator tradycji rodzinnych. Zaczynał u ojca jako uczeń, potem był czeladnikiem, mistrzem i współwłaścicielem, a od około 1990 roku prowadzi cukiernię we Wrzeszczu Dolnym samodzielnie. Przygotowania do tłustego czwartku zaczynają się tu zwyczajowo w poniedziałek. Zaopatrzenie, organizacja pracy, zamówienia, transport – to trwa kilka dni. Firmy zamawiają na Wajdeloty po kilkadziesiąt pączków, a niektóre nawet po kilkaset. Pierwsze ciasto przygotowywane jest w środę późnym wieczorem, żeby smażenie mogło się zacząć około północy. Sprzedaż oficjalnie rusza o szóstej, choć pierwsi klienci spróbują pewnie tradycyjnych specjałów Pardowskiego jeszcze wcześniej. – Mamy klientów, którzy zachodzą do nas od początku istnienia cukierni. Jeden z mieszkańców Wrzeszcza Dolnego, ilekroć nas odwiedza, za każdym razem z dumą podkreśla, że jest w tym gronie najstarszy. Ma 94 lata – dodaje Andrzej Paradowski.
Czwarte, a nawet już piąte pokolenie gdańszczan cieszy się smakiem pączków z Cukierni W-Z prowadzonej na ul. Słodowników w Śródmieściu przez Daniela Krzoska. Niektórzy przychodzą z praprawnukami. Słynąca z ciasta drożdżowego „Wuzetka” to już nie jeden, lecz pięć sklepów (także na Chełmie, Stogach, Przeróbce i Przymorzu), do których w czwartek trafi kilkadziesiąt tysięcy pączków z dżemem wieloowocowym tudzież z adwokatem. Część nocnej produkcji pojedzie firmowym transportem prosto do odbiorców. Największe zamówienia to około 1500 ciastek. Receptura tutejszych wyrobów nie zmienia się od 60 lat. – Pączek musi być z mleka, żółtek, drożdży, mąki i cukru. Innych nie robimy – mówi Daniel Krzosek. W zeszłym roku do pracy przy tłustoczwartkowej produkcji właściciel „Wuzetki” przyszedł w środę o ósmej, a kończył dzieło następnego o siedemnastej. – Ten rok jest trochę dziwny, bo ubyły nam tym razem zamówienia ze szkół – dzieciaki wyjechały na ferie – a mimo to pączkowe szaleństwo już trwa. Okazuje się, że mamy tłustą środę. Klienci boją się jutrzejszych kolejek, kupują pączki dzisiaj, a do tego zapowiadają, że wrócą jeszcze do nas wieczorem po gorące ciastka. Płynnie więc przejdziemy od tłustej środy do tłustego czwartku – mówi szef „Wuzetki”. Wrócą wrócą, bo kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole. Cukiernicy też mają swoje przesądy. Dla nich ważne jest, żeby na początku tłustoczwartkowej kolejki stał mężczyzna. Podobno jest to okoliczność zwiastująca powodzenie w interesach, a do tego zapowiedź dobrego dnia. – Chłop przynosi szczęście... chociaż pierwsza może być też kobieta, ale musi pracować w handlu – dodaje Daniel Krzosek. 7.02.2018 / fot. KFP
dodaj do koszyka wszystkie wyświetlone zdjęcia
  • znalezionych zdjęć: 22
Tlusty Czwartek. Paczki domowej roboty 11.02.2010 fot....
s00002536.jpg (4256px x 2832px) 2993kb
Tlusty Czwartek. Paczki domowej roboty 11.02.2010 fot. Wojciech Strozyk / KFP
Wypiek paczow. Prosimy o pomoc w rozpoznaniu osob i...
z00004140.jpg (2578px x 3677px) 1955kb
Wypiek paczow. Prosimy o pomoc w rozpoznaniu osob i miejsca. 2.03.1984 _z.kosycarz_p Fot. Zbigniew Kosycarz / KFP ZAKAZ PUBLIKACJI ZDJECIA W INTERNECIE
Linia produkcyjna wypieku paczkow w ciastkarni nr 8...
z00009233.jpg (3801px x 3801px) 3054kb
Linia produkcyjna wypieku paczkow w ciastkarni nr 8 Przedsiebiorstwa Przemyslu Pikarniczego przy ulicu Dworskiej w Gdansku Brzeznie. 24.02.1976 6luty76_z.kosycarz_p51 Fot. Zbigniew Kosycarz / KFP ZAKAZ PUBLIKACJI ZDJECIA W INTERNECIE
Pracownicy Gdanskiego Zakladu Przemyslu Piekarniczego...
z00007527.jpg (4134px x 2953px) 2134kb
Pracownicy Gdanskiego Zakladu Przemyslu Piekarniczego nr 1 przy produkcji paczkow. 10.02.1972 luty72_z.kosycarz_p24 Fot. Zbigniew Kosycarz / KFP ZAKAZ PUBLIKACJI ZDJECIA W INTERNECIE
Przygotowywanie paczkow i chrustu w barze mlecznym...
z00007211.jpg (4349px x 4349px) 2595kb
Przygotowywanie paczkow i chrustu w barze mlecznym Ruczaj na Podwalu Grodzkim w Gdansku. 21.02.1968 0007381z_1968 Fot. Zbigniew Kosycarz / KFP ZAKAZ PUBLIKACJI ZDJECIA W INTERNECIE
Paczki i faworki na tlusty czwartek. (0003287z) 1965...
z00000243.jpg (2602px x 2100px) 1194kb
Paczki i faworki na tlusty czwartek. (0003287z) 1965 Fot. Zbigniew Kosycarz / KFP ZAKAZ PUBLIKACJI ZDJECIA W INTERNECIE
  • znalezionych zdjęć: 22