KFP / CHLEB PRZEDWOJENNY Z DOLNEJ BRAMY
podziel się na Facebooku  podziel się na Twitterze
Zawodu piekarza – kominiarza nie ma, ale jest gdańszczanin, który łączy obie te profesje. Wypieka chleb w jedynym gdańskim piecu piekarskim opalanym węglem. Co najmniej raz w miesiącu własnoręcznie czyści w nim wszystkie kanały wylotowe z sadzy i popiołu. Zabrudzone wzmagają piecowy apatyt na węgiel. A i zadbana dusza piekarni przy ul. Dolna Brama 12 potrafi pochłonąć 2 tony na miesiąc. - Jesteśmy takimi trochę piekarzami – kominiarzami – śmieje się Ryszard Majchrowski, z zawodu inżynier budowy maszyn. Piekarzem został w okolicznościach równie poważnych, co i żartobliwych. Był prima aprilis, kiedy ustępujący szef działu mechanicznego Żeglugi Gdańskiej stawił się do pracy w piekarni prowadzonej przez jego ojca przy ul. Dolna Brama 12. Fach znał. Wychowywał się tutaj, a wcześniej pomagał ojcu przy wypieku pieczywa w manufakturze przy ul. Lubuskiej 50. Ten pamiętny prima aprilis wypadł w czasach mniej wesołych. Był 1982 r. Wraz z nadejściem stanu wojennego brat pana Ryszarda, Marek, drugi po tacie Józefie piekarz w rodzinie, postanowił osiąść na obczyźnie – we Wiedniu. Wyjechał 30 listopada 1981 r. Dziś mieszka w Chicago. - Trzeba było ojcu pomóc, no i tak jakoś już zostało. Od śmierci taty jestem pierwszym przy Dolnej Bramie piekarzem – wspomina pan Ryszard. Józef Majchrowski przyjechał do Gdańska ze Starachowic w maju 1945 r. - Kiedy ociec piekł pierwszy chleb przy Lubuskiej, miasto było jeszcze w ogniu – opowiada Ryszard Majchrowski. Niedługo po tym jak syn jednego z pierwszych po wojnie gdańskich piekarzy ukończył studia na Wydziale Budowy Maszyn Politechniki Gdańskiej, zakład Majchrowskich przeniósł się z Chełmu na Stare Przedmieście, do niewielkiego budynku, który pamiętał zapach przedwojennych wypieków. I dzisiaj do sklepiku przy piekarni okoliczni mieszkańcy przychodzą po chleb „przedwojenny” nie bacząc na to, że jego oficjalna nazwa brzmi „Oliwski”. Zapach pieczywa wypiekanego według dawnej receptury przyciąga tutaj pierwszych klientów już przed północą. Wiedzą, że na ich stukanie w okno piekarni odpowie i gorącego chleba na prawdziwym zakwasie nie pożałuje Tomek Andrejew, który tajniki zawodu piekarza zgłębiał pod okiem Ryszarda Majchrowskiego. Pracuje przy Dolnej Bramie od 18 lat. Co wieczór przyjeżdża na godz. 19 autobusem z Pruszcza Gdańskiego. - Wszystko zaczyna się od pieca. Potrzebuję kilku godzin na to, by węglowiec osiągnął na obu pokładach temperaturę ok. 220-230 stopni i żeby było w nim odpowiednio dużo pary wodnej – piekarz opowiada o piecu jako o statku. Cała para idzie na dolny pokład, gdzie przez kilka minut pieczywo się zapieka. Wilgotne powietrze być tam musi, żeby chleb nie popękał i miał apetyczną, złotą skórkę. Po siedmiu lub ośmiu minutach na łopacie piekarskiej pieczywo wędruje w górę pieca. Po godz. 23 półki piekarni zaczynają się zapełniać ciepłymi bochenkami - zbliża się pora pierwszych klientów. I kotów. - Kitka jest zżyta z piekarnią od trzech lat. Dla chleba przedwojennego porzuciła swoich właścicieli. A ta druga przybłęda z białym krawacikiem pilnuje naszych drzwi od niedawna – opowiadają o zaprzyjaźnionych dachowcach piekarze. - 17 stycznia minęło 40 lat od pierwszego wypieku przy ul. Dolna Brama. Niczego tutaj przez te wszystkie lata nie zmieniałem. Jak wygląda budynek, sam pan widzi. Właścicielem nie jestem, planów miasta względem tego miejsca nie znam, a i sam żadnych nie robię. Wszystko jest jak było: w piecu siedzi węgiel, w chlebie – sam chleb – mówi Ryszard Majchrowski. 22.02.2013 / fot. Mateusz Ochocki / KFP
dodaj do koszyka wszystkie wyświetlone zdjęcia
  • znalezionych zdjęć: 56
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019583.jpg (4256px x 2832px) 4968kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz. sklep na ul. Dolna Brama znajdujący się przy piekarni. 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019584.jpg (4182px x 2783px) 5720kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz sklep znajdujacy sie przy piekarni 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019585.jpg (3707px x 2467px) 3595kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz sklep znajdujacy sie przy piekarni 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019586.jpg (4256px x 2832px) 5670kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz. sklep na ul. Dolna Brama znajdujący się przy piekarni. 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019587.jpg (4256px x 2832px) 5522kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz. sklep na ul. Dolna Brama znajdujący się przy piekarni. 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019588.jpg (3813px x 2537px) 4731kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz. sklep na ul. Dolna Brama znajdujący się przy piekarni. 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019589.jpg (4256px x 2832px) 5300kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz. sklep na ul. Dolna Brama znajdujący się przy piekarni. 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019590.jpg (4256px x 2832px) 5721kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz. sklep na ul. Dolna Brama znajdujący się przy piekarni. 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019594.jpg (4166px x 2772px) 4251kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz Ryszard Majchrowski 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019595.jpg (4130px x 2749px) 4185kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz Ryszard Majchrowski 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019596.jpg (2439px x 3665px) 3381kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz Ryszard Majchrowski 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019597.jpg (4256px x 2832px) 4266kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz Ryszard Majchrowski 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019598.jpg (4193px x 2790px) 4027kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz Ryszard Majchrowski 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019599.jpg (4256px x 2832px) 5411kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz Ryszard Majchrowski 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019600.jpg (4256px x 2832px) 5467kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz Ryszard Majchrowski 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym...
t00019601.jpg (3879px x 2581px) 2939kb
Gdansk. Piekarnia Ryszarda Majchrowskiego, w ktorym do wypiekow uzywany jest najstarszy w Trójmieście piec, opalany weglem. Nz Ryszard Majchrowski 22.02.2013 fot. Mateusz Ochocki / KFP
  • znalezionych zdjęć: 56