KFP / NA WYDZIALE NAUK SPOŁECZNYCH UG RUSZYŁA PIERWSZA W TRÓJMIEŚCIE JADŁODZIELNIA 26 marca 2018
podziel się na Facebooku  podziel się na Twitterze
Bądź ciachem – nie marnuj jedzenia. Teraz możesz je zanieść do jadłodzielni. Możesz też poczęstować się czymś, co na półce społecznej lodówki tudzież sąsiadującej z nią szafki zostawił ktoś inny.
Idea foodsharingu dotarła do nas przed kilku laty z Niemiec. Od tamtej pory powstało w Polsce około 20 jadłodzielni. Pierwsze takie miejsce od dziś jest także w Trójmieście. Punkt nieodpłatnej wymiany żywności w budynku Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego przy ul. Bażyńskiego 4 (poziom -1) to inicjatywa trójmiejskiego oddziału Stowarzyszenia Młodzi dla Polski skupiającego się na propagowaniu postaw obywatelskich, patriotyzmu i świadomości politycznej. Z pomysłem wyszła Natalia Nitek, kierownik projektu w Trójmieście. Koordynatorem zbiórki pieniędzy (ok. 1 tys. zł) na zakup lodówki i regału oraz druk materiałów reklamowych był Marek Dudziński (na portalu zrzutka.pl wciąż jeszcze można wesprzeć ideę drobną wpłatą; do zebrania pełnej kwoty brakuje ok. 200 złotych). – Jadłodzielnia jest naturalną odpowiedzią na narastający problem marnowania żywności. Co roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton jedzenia, czyli około 1/3 globalnej produkcji. W Polsce skala marnotrawstwa sięga około 9 mionów ton. Kilka lat temu przeczytałam słowa Papieża Franciszka, że wyrzucone jedzenie jest jakby skradzionym ze stołu ubogich, głodnych. Zapamiętałam je. Pączkowało w mojej głowie, a dziś razem z innymi nieobojętnymi ludźmi mam szansę coś w tym zakresie zmienić. O marnowaniu żywności częściej mówią uczniowie i studenci. 29 procent młodych ludzi przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Dlatego też pierwszą jadłodzielnię w Trójmieście otwieramy na Uniwersytecie Gdańskim. Władze uczelni z dużą otwartością podeszły do tej inicjatywy, dzięki czemu mogliśmy zaadaptować atrakcyjne, często uczęszczane miejsce – mówi Natalia Nitek.
Do Jadłodzielni Trójmiasto przynosi się tylko to, co samemu chciałoby się zjeść i czym poczęstowałoby się swoich bliskich, czyli produkty dobre, przydatne do spożycia. Mile widziane są tu wyroby własne, np. zupy czy kanapki (starannie i szczelnie zapakowane, z dołączonym opisem i datą przygotowania). Można tu pozostawić produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed...”), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia. Nie należy przynosić do jadłodzielni surowego mięsa, potraw zawierających surowej jaja, wyrobów z niepasteryzowanego mleka, a także tych, które zostały już napoczęte. Lodówka otwarta jest dla wszystkich. Wymiana żywności odbywa się tutaj na zasadzie wzajemnego zaufania. O porządek i higienę dbają wolontariusze ze Stowarzyszenia Młodzi dla Polski. Przypominają też (informacja dostępna na drzwiach lodówki), że z tutejszych produktów korzysta się na własną odpowiedzialność. 26.03.2018 / fot. Krzysztof Mystkowski / KFP
dodaj do koszyka wszystkie wyświetlone zdjęcia
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego....
m00097363.jpg (3071px x 2047px) 6647kb
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego. Otwarcie pierwszej w Trójmieście Jadłodzielni. To miejsce, w którym możemy za darmo zostawić i wziąć jedzenie. 26.03.2018 fot. Krzysztof Mystkowski / KFP
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego....
m00097364.jpg (3071px x 2047px) 6584kb
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego. Otwarcie pierwszej w Trójmieście Jadłodzielni. To miejsce, w którym możemy za darmo zostawić i wziąć jedzenie. 26.03.2018 fot. Krzysztof Mystkowski / KFP
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego....
m00097365.jpg (3071px x 2047px) 6604kb
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego. Otwarcie pierwszej w Trójmieście Jadłodzielni. To miejsce, w którym możemy za darmo zostawić i wziąć jedzenie. 26.03.2018 fot. Krzysztof Mystkowski / KFP
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego....
m00097366.jpg (3071px x 2047px) 7221kb
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego. Otwarcie pierwszej w Trójmieście Jadłodzielni. To miejsce, w którym możemy za darmo zostawić i wziąć jedzenie. 26.03.2018 fot. Krzysztof Mystkowski / KFP
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego....
m00097367.jpg (3071px x 2047px) 6349kb
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego. Otwarcie pierwszej w Trójmieście Jadłodzielni. To miejsce, w którym możemy za darmo zostawić i wziąć jedzenie.Nz. Natalia Nitek, kierownik projektu w Trójmieście. 26.03.2018 fot. Krzysztof Mystkowski / KFP
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego....
m00097368.jpg (3071px x 2047px) 7126kb
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego. Otwarcie pierwszej w Trójmieście Jadłodzielni. To miejsce, w którym możemy za darmo zostawić i wziąć jedzenie. 26.03.2018 fot. Krzysztof Mystkowski / KFP
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego....
m00097369.jpg (3071px x 2047px) 6700kb
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego. Otwarcie pierwszej w Trójmieście Jadłodzielni. To miejsce, w którym możemy za darmo zostawić i wziąć jedzenie.Nz. Natalia Nitek, kierownik projektu w Trójmieście. 26.03.2018 fot. Krzysztof Mystkowski / KFP
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego....
m00097370.jpg (3071px x 2047px) 6951kb
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego. Otwarcie pierwszej w Trójmieście Jadłodzielni. To miejsce, w którym możemy za darmo zostawić i wziąć jedzenie. 26.03.2018 fot. Krzysztof Mystkowski / KFP
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego....
m00097371.jpg (3071px x 2047px) 6713kb
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego. Otwarcie pierwszej w Trójmieście Jadłodzielni. To miejsce, w którym możemy za darmo zostawić i wziąć jedzenie. 26.03.2018 fot. Krzysztof Mystkowski / KFP
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego....
m00097372.jpg (3071px x 2047px) 6421kb
Wydział Nauk Społecznych Uniwersytetu Gdańskiego. Otwarcie pierwszej w Trójmieście Jadłodzielni. To miejsce, w którym możemy za darmo zostawić i wziąć jedzenie.Nz. Natalia Nitek, kierownik projektu w Trójmieście. 26.03.2018 fot. Krzysztof Mystkowski / KFP