Wielka Sobota to dla chrześcijan czas oczekiwania na ponowne przyjście Jezusa Chrystusa, to czas czuwania przy Grobie Pańskim. W przedostatnim dniu Wielkiego Tygodnia katolicy przybywają do kościoła, by ksiądz pobłogosławił pokarmy na stół wielkanocny. W koszyku nie powinno zabraknąć chleba będącego wyrazem dobroci Boga, jajek stanowiących symbol nowego życia, a także soli, która ma nas chronić przed zepsuciem. Wędlina to symbol zdrowia i płodności. Przypomina też o tym, że tym prawdziwym Barankiem Bożym jest Jezus Chrystus. Chrześcijańska tradycja błogosławieństwa pokarmów wywodzi się z VIII wieku. Praktyka tego obrzędu w Polsce sięga XIV stulecia.
Święcenia odbywają się dziś od rana we wszystkich kościołach (zdjęcia z gdańskiej parafii Zmartwychwstania Pańskiego – Archidiecezjalnego Sanktuarium Miłosierdzia Bożego). 20.04.2019 / fot. Anna Rezulak / KFP
dodaj
do koszyka wszystkie wyświetlone zdjęcia