Otwarcie restauracji i browaru PG4 w Central Hotel Gdańsk na ul. Podwale Grodzkie. Obiekt mieści się dawnej przychodni kolejowej, tuż obok Dworca Głównego PKP. W rzemieślniczym browarze pod doświadczonym okiem browarnika Johannesa Herberga będą warzone różne gatunki piwa, w tym piwo jopejskie według starej gdańskiej receptury. Czterogwiazdkowy hotel składa się z 28 pokoi, najtańszy o podstawowym standardzie kosztuje 400 złotych za dobę. Są też apartamenty, pokoje typu studio oraz pokój z antresolą, na której mieści się sypialnia. Właścicielami są Beata i Cezary Zielińscy, którzy na inaugurację działalności browaru zaprosili około 100 gości. Rękę do warzenia piwa przyłożył m.in. prezydent Gdańska Paweł Adamowicz. Wśród gości można było dostrzec głowy dwóch konkurujących z sobą rodów piekarniczych Grzegorza Pellowskiego i Andrzeja Szydłowskiego. Obaj z zainteresowaniem przyglądali się funkcjonowaniu restauracji, browaru i hotelu. Nikogo to nie dziwiło, ponieważ jeden już hotel ma, drugi się do niego przymierza. Nad bezpieczeństwem wszystkich czuwali żołnierze z Historycznego Garnizonu Gdańsk, a ponieważ żołnierz za kołnierz nie wylewa, oni również spróbowali nowego piwa. 13.06.2017 Fot. Maciej Kosycarz
dodaj
do koszyka wszystkie wyświetlone zdjęcia