KFP / FOOD-TO-GO - TARGI GASTRONOMII W GDAŃSKU
5 lutego 2015
Potrawy bezglutenowe, deserowe inspiracje i tradycyjne smaki Pomorza przez dwa dni królować będą w gdańskim Centrum Wystawienniczo-Kongresowym AmberExpo. Na Żeglarskiej ruszyły dziś 5. Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO. Największe w Polsce północnej wydarzenie dedykowane branży gastronomicznej co roku przyciąga zawodowców i pasjonatów kuchni z wielu zakątków świata. Znajdą tutaj coś dla siebie zarówno szefowie hurtowni gastronomicznych, menedżerowie hoteli, operatorzy vendingowi czy przedstawiciele firm cateringowych, jak i miłośnicy eksperymentowania w zaciszu domowej kuchni. Gośćmi specjalnymi tegorocznej edycji targów FOOD-to-GO są m.in. Diana Volokhova, finalistka telewizyjnego show MasterChef i autorka bloga "Smak Armenii" (zaprasza na warsztaty z wypieków), a także mistrz cukiernictwa Tomasz Deker, którego przepisy inspirowały widzów programów "Kawa czy Herbata", "SmaczneGO!", czy "Pytanie na Śniadanie". Na dwa dni w AmberExpo stanął food track Atelier Smaku, prowadzonego przez Jolę Słomę i Mirka Trymbulaka. Autorzy książek kucharskich oraz programu kulinarnego emitowanego na antenie Kuchni + zachęcają gości FOOD-to-GO do degustacji dań wegańskich i bezglutenowych. - Mamy bezglutenowe pierogi, gnocchi z sosem szpinakowo-serowym, pasztety, bigos, a także wegański smalczyk - wylicza Mirek Trymbulak. Hasło "Bezglutenowo nie znaczy niesmacznie" jest jednym z najważniejszych przesłań tegorocznej edycji targów. W nadmorskich kurortach brakuje punktów gastronomicznych przystosowanych do wprowadzenia dań bezglutenowych. O tym mówi się dziś w Gdańsku. Przekreślony kłos przestał być symbolem produktów spożywanych jedynie z konieczności. Dieta bezglutenowa jest dziś orężem w rękach propagatorów zdrowego odżywiania. - Chcemy zachęcić restauratorów do wprowadzenia do karty dań również tych potraw, które spożywać mogą konsumenci uczuleni na celiakię - podkreśla Anna Przyborowska, specjalista ds. organizacji targów. Patronat nad Strefą Bezglutenową objęły Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz Zakład Piekarniczo-Cukierniczy Glutenex z Sadów koło Poznania. Jednym z gospodarzy Strefy Tradycyjnych Smaków Pomorza jest Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego. Zgorzałki zachęcają lokalnych restauratorów do tego, by z większą śmiałością wprowadzali do karty dań tradycyjne, często już zapomniane smaki Kaszub. 04.02.2015 / fot. Mateusz Ochocki / KFP
dodaj
do koszyka wszystkie wyświetlone zdjęcia
m00070029.jpg (3543px x 2362px) 3850kb
Miedzynarodowe Targi Gdanskie Amber Expo. Targi easyFairs Food - to- Go. Nz. stoisko firmy Citrocasa.
05.02.2015
fot. Krzysztof Mystkowski / KFP