KFP / GDAŃSK. KONKURS KULINARNY FRANKOFONIA
27 marca 2014
Po raz jedenasty Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku był gospodarzem konkursu kulinarnego Frankofonia. Rangę wojewódzką gdańska odsłona międzynarodowego święta społeczności i państw posługujących się językiem francuskim miała po raz pierwszy. Na szkolnych stołach królowały francuskie potrawy świąteczne. Konkursowe specjały oceniali szefowie kuchni ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorskiej Akademii Kulinarnej oraz znanych trójmiejskich restauracji. Wśród jurorów byli Francuzi. - Chodziło nam o wszystkie święta, nie tylko te bożonarodzeniowe czy wielkanocne. Ważnych wydarzeń – choćby takich jak obchodzone 2 lutego La Chandeleur, czyli Święto Naleśnika - w kalendarzu kuchni francuskiej znajdziemy znacznie więcej – mówi Joanna Dołżycka, która wspólnie z Ewą Rzeszotarską wymyśliła przed 11 laty kulinarną Frankofonię. Obie panie uczą w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich języka francuskiego. W czwartek mogły popróbować m.in. „kaczych piersi w towarzystwie ziemniaków au gratin i karmelizowanych szalotek z aromatycznym sosem leśnym i musem z wątróbki”. Zwycięskie potrawy przygotowali Magdalena Witkowska i Marcin Żabiński z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Na naleśniki nikt z uczestników kulinarnych zmagań tym razem się nie odważył. Za to aktem odwagi było przypomnienie niepopularnej dziś w jadłospisach Francuzów kaszy gryczanej. - Faktycznie, rzadko spotykamy ją na współczesnych stołach, ale w starej kuchni bretońskiej pojawiała się dość często. Chwała naszym konkursowiczom za to, że zadali sobie trud dotarcia do dawnych przepisów – podkreśla Ewa Rzeszotarska. Do kaszy gryczanej była perliczka i gęsie wątróbki, a do całości - crème brûlée, deser przygotowywany na bazie kremu z jaj, śmietany i cukru, uwieńczony warstwą skarmelizowanego cukru. Specjały Tomasza Groty i Grzegorza Marzejona z gdyńskiego ZSHG zyskały w konkursie drugą nagrodę. Drób rządził. Na trzecim miejscu znalazła się „wiosenna kaczka z purée z ziemniaków truflowych z sosem kasztanowym w towarzystwie szampańskiej piany”. Nagrodzone potrawy przygotowali Dominik Jadeszko i Szymon Gorczyński, uczniowie gdańskiego Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. - Potraw był mniej aniżeli w latach ubiegłych, za to ich jakość wyraźnie poszła w górę. Pozostawiliśmy uczestnikom potyczek kulinarnych dużo miejsca na pomysły. Cieszy fakt, że potrafili tę przestrzeń kreatywnie wypełnić – ocenia tegoroczną Frankofonię Joanna Dołżycka. 27.03.2014 / fot. Maciej Kosycarz / KFP
dodaj
do koszyka wszystkie wyświetlone zdjęcia
k00048817.jpg (2832px x 4256px) 740kb
Wojewodzki Konkurs Kulinarny Frankofonia w Zespole Szkol Hotelarsko Gastronomicznych na al. Legionow w Gdansku Wrzeszczu. Temat przewodni Swiateczne potrawy francuskie. Degustacja i ocena potraw przez gosci. 27.03.2014 Fot. Maciej Kosycarz / KFP