Pierwsza edycja Nocy Restauracji przyciągnęła do kilkunastu gdańskich lokali całkiem sporą klientelę ciekawą tajników świata kulinarnego. - Skusili się smakosze podatni na kuchenne zapachy i odporni na kaprysy aury - żartowali nocni goście Restauracji Kubicki. Wiadomo, premierze towarzyszyły niska temperatura i deszcz. Z piątku na sobotę w lokalach grodu Neptuna można było nie tylko spróbować autorskich dań szefów kuchni, ale też w biesiadnej atmosferze przekonać się na własne oczy, jak powstają owe dzieła sztuki kulinarnej. W nocnym programie Restauracji Kubicki był m.in. pokaz gotowania tradycyjnych gdańskich potraw, zaś klienci Kuchni Rosyjskiej mogli zobaczyć, jak przyrządza się struganinę z surowego łososia. Właściciele tego pierwszego lokalu polecali pierś z kurcząt żuławskich, wolno gotowaną w sosie agrestowo-wiśniowym z sufletem z kaszy manny. Przebojem piątkowej nocy w Restauracji Gdańskiej był flambirowany naleśnik kupców gdańskich z musem jabłkowym. Jako danie specjalne tutejsza kuchnia serwowała kaczkę po gdańsku z jabłkami w sosie żurawinowym z ziemniakami polskimi. Pokazy szefów kuchni odbywały się we wszystkich siedemnastu lokalach uczestniczących w pierwszej Nocy Restauracji. Powtórka mile widziana. 24.05.2013 / fot. Mateusz Ochocki / KFP
dodaj
do koszyka wszystkie wyświetlone zdjęcia