KFP / X POMORSKIE ŚWIĘTO PRODUKTU TRADYCYJNEGO 12 czerwca 2016
podziel się na Facebooku  podziel się na Twitterze
Niedziela w Oliwie miała smak Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. Na placu przy bazylice archikatedralnej i w uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego już po raz dziesiąty zagościło Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. Regionalnych specjałów próbowali dziś Lech Wałęsa z małżonką, wicemarszałek Senatu Bogdan Borusewicz i marszałek pomorski Mieczysław Struk, gospodarz święta. Jubileuszowemu przeglądowi kuchni z całego Pomorza tradycyjnie też towarzyszyły msza św. w intencji osób pracujących na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego regionu oraz konkursy na najciekawsze produkty i najsmaczniejsze potrawy. Stefan Skwierawski, od 27 lat właściciel Zakładu Produkcji Spożywczej w Brusach zajmującego się przetwórstwem owoców leśnych i grzybów, zgłosił do konkursu borówkę z gruszką po pomorsku. - Borówka brusznica sama w sobie ma wyborny smak. Łącząc ją ze słodkawym przecierem z gruszek uzyskujemy aromatyczny dodatek do potraw z białego mięsa. Do zup i sosów polecamy nasz koncentrat grzybowy. Przepis na ten wyrób mamy opatentowany. Jesteśmy jedynym jego producentem w kraju. Pasta składa się w 60 proc. z borowików, w 20 proc. z podgrzybków i w takiej samej części z maślaków. A na dobre trawienie najlepsza jest aronia z siemieniem lnianym – opowiada o zaletach swoich produktów Stefan Skwierawski. Firma Drobgen z Tuchlina (gmina Sierakowice) stoi polską gęsią. - Przede wszystkim polecamy okrasę z gęsiny. To jest stara kaszubska potrawa - czyste mięso udowe z niewielką zawartością tłuszczyku i naturalnych przypraw. Można ją kłaść na kanapki, pulpeciki, kotleciki, czy też dodawać do zup i jajecznicy. Promujemy zdrową żywność. Wszędzie, gdzie tylko jest to możliwe, unikamy konserwantów. Zapewniam – bo klienci często o to pytają – że nasz półgęsek tradycyjne, czyli pierś z gęsi, leżakuje jedynie w naturalnej solance – mówi Elżbieta Młyńska, pracownica Drobgenu. Na stoisku firmy Fungopol z Brus królują przetwory z darów lasu, a pośród nich syropy – z kwiatów bzu czarnego, z pędów sosny, z szyszki, z maliny i kwiatu lipy. - Najlepszą wizytówką naszych produktów jest ich skład. U konkurentów jest on zazwyczaj dość długi, a syropy z Fungopolu zawierają tylko dwa składniki: owoce i cukier. W okresie letnim numerem jeden jest syrop z kwiatów bzu czarnego. Po rozcieńczeniu otrzymujemy smaczny napój. Można go również z powodzeniem stosować jako półprodukt do wytwarzania nalewek. Receptura jest bardzo prosta: na pięć litrów mrożonego syropu z kwiatu bzu dodaje się 2 litry spirytusu i pół litra wódki. Daję 110 procent gwarancji, że to jest najlepsza nalewka na lato – zachęca Robert Skórczewski, dyrektor firmy Fungopol z Brus. Nalewki są od kilku lat specjalnością wystawiającego się w Oliwie po sąsiedzku Stefana Skwierawskiego. Oprócz tej z bzu można tutaj nabyć napoje alkoholowe z rokitnika, tarniny, imbiru i derenia. - Imbirowa rozgrzewa stare kości. Podobnie działają nalewki z pigwy i rokitnika polecane na zimne wieczory. Najbardziej popularna jest żurawina. Napoje z jej owoców stanowią połowę naszej sprzedaży – mówi Stefan Skwierawski. Lecznicze właściwości produktów wytwarzanych przez pszczoły zachwala Jan Freda, od 58 lat mieszkaniec... Pszczółek. Równie długo działa tutaj koło pszczelarzy. - W mojej rodzinie już trzecie pokolenie zajmuje się pszczelarstwem. Miód pszczółkowski został zarejestrowany na ministerialnej liście produktów tradycyjnych przed dziewięcioma laty. Tak naprawdę to są trzy produkty w jednym, bo mamy miód majowy, czerwcowy i lipcowy. Jego nazwa uzależniona jest od okresu zbioru. Pszczoły wytwarzają siedem produktów. Dziś na straganie oferujemy pięć z nich. Brakuje mleka i jadu pszczelego. Ten drugi jest dobry na teściową – mówi, śmiejąc się Jan Freda. I zaraz dodaje, że produktem tym powinny zainteresować osoby cierpiące na dolegliwości stawów. Konchy wytwarzane z wosku pszczelego służą do oczyszczania uszu, woskowe kompresy polecane są na schorzenia dróg oddechowych, miód majowy powstający na bazie rzepaku działa zbawiennie na układ krążenia, a miody z czerwca wspomagają działanie organów wewnętrznych. Leczą wątrobę. Kiedy np. przesadzimy z nalewkami, warto po niego sięgnąć. - Z miodem jest tak jak z alkoholem. W rozsądnych ilościach działa leczniczo, w nadmiarze może być szkodliwy – dodaje pszczelarz z Pszczółek. 12.06.2016 / fot. Mateusz Ochocki / KFP
dodaj do koszyka wszystkie wyświetlone zdjęcia
  • znalezionych zdjęć: 57
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059973.jpg (4105px x 2732px) 2293kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz Halina Wika oraz przygotowane przez nia soki oraz przetwory z owocow. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059974.jpg (3769px x 2508px) 2260kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz Halina Wika oraz przygotowane przez nia soki oraz przetwory z owocow. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059975.jpg (2389px x 3590px) 1845kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz Ekstrakty oraz przetwory z owocow i warzyw przygotowane przez Kolo Gospodyn Wiejskich Lubczewo. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059976.jpg (4256px x 2832px) 2362kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz Ekstrakty oraz przetwory z owocow i warzyw przygotowane przez Kolo Gospodyn Wiejskich Lubczewo. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059977.jpg (4256px x 2832px) 2321kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz Piwo pomorskie produkowane przez Pomorski Browar Tradycyjny. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059978.jpg (2832px x 4256px) 1282kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz Piwo pomorskie produkowane przez Pomorski Browar Tradycyjny. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059979.jpg (3942px x 2623px) 2735kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz tradycyjne nalewki produkowane przez Gniewski Dwor panstwa Galinskich. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059980.jpg (3640px x 2422px) 1663kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz tradycyjne nalewki produkowane przez Gniewski Dwor panstwa Galinskich. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059981.jpg (2648px x 3979px) 1877kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz tradycyjne nalewki produkowane przez Gniewski Dwor panstwa Galinskich. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059982.jpg (4256px x 2832px) 5575kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059983.jpg (4256px x 2832px) 3534kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz Wino oraz przetwory z Aronii produkowane przez firme Vin-Kon S.A. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059984.jpg (4040px x 2688px) 2553kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz Wino oraz przetwory z Aronii produkowane przez firme Vin-Kon S.A. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059985.jpg (2832px x 4256px) 3599kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz Wino oraz przetwory z Aronii produkowane przez firme Vin-Kon S.A. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059986.jpg (4202px x 2796px) 3370kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz Wino oraz przetwory z Aronii produkowane przez firme Vin-Kon S.A. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059987.jpg (3456px x 2300px) 2233kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz miody wytwarzane przez Jan Freda, pszczelarza z Pszczolek. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja...
t00059988.jpg (4256px x 2832px) 3628kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego. Nz miody wytwarzane przez Jan Freda, pszczelarza z Pszczolek. 12.06.2016 fot. Mateusz Ochocki / KFP
  • znalezionych zdjęć: 57