KFP / X POMORSKIE ŚWIĘTO PRODUKTU TRADYCYJNEGO
12 czerwca 2016
Niedziela w Oliwie miała smak Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. Na placu przy bazylice archikatedralnej i w uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego już po raz dziesiąty zagościło Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. Regionalnych specjałów próbowali dziś Lech Wałęsa z małżonką, wicemarszałek Senatu Bogdan Borusewicz i marszałek pomorski Mieczysław Struk, gospodarz święta. Jubileuszowemu przeglądowi kuchni z całego Pomorza tradycyjnie też towarzyszyły msza św. w intencji osób pracujących na rzecz zachowania dziedzictwa kulinarnego regionu oraz konkursy na najciekawsze produkty i najsmaczniejsze potrawy. Stefan Skwierawski, od 27 lat właściciel Zakładu Produkcji Spożywczej w Brusach zajmującego się przetwórstwem owoców leśnych i grzybów, zgłosił do konkursu borówkę z gruszką po pomorsku. - Borówka brusznica sama w sobie ma wyborny smak. Łącząc ją ze słodkawym przecierem z gruszek uzyskujemy aromatyczny dodatek do potraw z białego mięsa. Do zup i sosów polecamy nasz koncentrat grzybowy. Przepis na ten wyrób mamy opatentowany. Jesteśmy jedynym jego producentem w kraju. Pasta składa się w 60 proc. z borowików, w 20 proc. z podgrzybków i w takiej samej części z maślaków. A na dobre trawienie najlepsza jest aronia z siemieniem lnianym – opowiada o zaletach swoich produktów Stefan Skwierawski. Firma Drobgen z Tuchlina (gmina Sierakowice) stoi polską gęsią. - Przede wszystkim polecamy okrasę z gęsiny. To jest stara kaszubska potrawa - czyste mięso udowe z niewielką zawartością tłuszczyku i naturalnych przypraw. Można ją kłaść na kanapki, pulpeciki, kotleciki, czy też dodawać do zup i jajecznicy. Promujemy zdrową żywność. Wszędzie, gdzie tylko jest to możliwe, unikamy konserwantów. Zapewniam – bo klienci często o to pytają – że nasz półgęsek tradycyjne, czyli pierś z gęsi, leżakuje jedynie w naturalnej solance – mówi Elżbieta Młyńska, pracownica Drobgenu. Na stoisku firmy Fungopol z Brus królują przetwory z darów lasu, a pośród nich syropy – z kwiatów bzu czarnego, z pędów sosny, z szyszki, z maliny i kwiatu lipy. - Najlepszą wizytówką naszych produktów jest ich skład. U konkurentów jest on zazwyczaj dość długi, a syropy z Fungopolu zawierają tylko dwa składniki: owoce i cukier. W okresie letnim numerem jeden jest syrop z kwiatów bzu czarnego. Po rozcieńczeniu otrzymujemy smaczny napój. Można go również z powodzeniem stosować jako półprodukt do wytwarzania nalewek. Receptura jest bardzo prosta: na pięć litrów mrożonego syropu z kwiatu bzu dodaje się 2 litry spirytusu i pół litra wódki. Daję 110 procent gwarancji, że to jest najlepsza nalewka na lato – zachęca Robert Skórczewski, dyrektor firmy Fungopol z Brus. Nalewki są od kilku lat specjalnością wystawiającego się w Oliwie po sąsiedzku Stefana Skwierawskiego. Oprócz tej z bzu można tutaj nabyć napoje alkoholowe z rokitnika, tarniny, imbiru i derenia. - Imbirowa rozgrzewa stare kości. Podobnie działają nalewki z pigwy i rokitnika polecane na zimne wieczory. Najbardziej popularna jest żurawina. Napoje z jej owoców stanowią połowę naszej sprzedaży – mówi Stefan Skwierawski. Lecznicze właściwości produktów wytwarzanych przez pszczoły zachwala Jan Freda, od 58 lat mieszkaniec... Pszczółek. Równie długo działa tutaj koło pszczelarzy. - W mojej rodzinie już trzecie pokolenie zajmuje się pszczelarstwem. Miód pszczółkowski został zarejestrowany na ministerialnej liście produktów tradycyjnych przed dziewięcioma laty. Tak naprawdę to są trzy produkty w jednym, bo mamy miód majowy, czerwcowy i lipcowy. Jego nazwa uzależniona jest od okresu zbioru. Pszczoły wytwarzają siedem produktów. Dziś na straganie oferujemy pięć z nich. Brakuje mleka i jadu pszczelego. Ten drugi jest dobry na teściową – mówi, śmiejąc się Jan Freda. I zaraz dodaje, że produktem tym powinny zainteresować osoby cierpiące na dolegliwości stawów. Konchy wytwarzane z wosku pszczelego służą do oczyszczania uszu, woskowe kompresy polecane są na schorzenia dróg oddechowych, miód majowy powstający na bazie rzepaku działa zbawiennie na układ krążenia, a miody z czerwca wspomagają działanie organów wewnętrznych. Leczą wątrobę. Kiedy np. przesadzimy z nalewkami, warto po niego sięgnąć. - Z miodem jest tak jak z alkoholem. W rozsądnych ilościach działa leczniczo, w nadmiarze może być szkodliwy – dodaje pszczelarz z Pszczółek. 12.06.2016 / fot. Mateusz Ochocki / KFP
dodaj
do koszyka wszystkie wyświetlone zdjęcia
t00060021.jpg (2551px x 3834px) 1911kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego.
Nz senator Bogdan Borusewicz.
12.06.2016
fot. Mateusz Ochocki / KFP
t00060022.jpg (4200px x 2795px) 3243kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego.
12.06.2016
fot. Mateusz Ochocki / KFP
t00060023.jpg (4256px x 2832px) 2676kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego.
Nz Pawel Patzer prezentujacy wyroby Starego Browaru Koscierzyna.
12.06.2016
fot. Mateusz Ochocki / KFP
t00060024.jpg (2702px x 4061px) 2829kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego.
Nz Pawel Patzer prezentujacy wyroby Starego Browaru Koscierzyna.
12.06.2016
fot. Mateusz Ochocki / KFP
t00060025.jpg (4256px x 2832px) 2797kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego.
Nz Pawel Patzer prezentujacy wyroby Starego Browaru Koscierzyna.
12.06.2016
fot. Mateusz Ochocki / KFP
t00060026.jpg (4256px x 2832px) 1633kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego.
Nz Pawel Patzer prezentujacy wyroby Starego Browaru Koscierzyna.
12.06.2016
fot. Mateusz Ochocki / KFP
t00060027.jpg (2832px x 4256px) 2509kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego.
Nz Pawel Patzer prezentujacy wyroby Starego Browaru Koscierzyna.
12.06.2016
fot. Mateusz Ochocki / KFP
t00060028.jpg (3399px x 2262px) 1638kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego.
Nz racuchy przygotowane przez Kolo Gospodyn Wiejskich Paczewo.
12.06.2016
fot. Mateusz Ochocki / KFP
t00060029.jpg (3801px x 2529px) 2043kb
Gdansk. Oliwa. Plac przed Katedra Oliwska.X edycja Pomorskiego Swieta Produktu Tradycyjnego.
Nz Halina Wika oraz przygotowane przez nia soki oraz przetwory z owocow.
12.06.2016
fot. Mateusz Ochocki / KFP